Interjú Lima

Az Adriana Design blog írójával beszélgettünk a Lima cosmeticsről, a márka megszületéséről, a termékfejlesztésről és rólam is. Fogadjátok szeretettel!

Interjú

Akpinar-Lele Márta, Lima Cosmetics alapító és termékfejlesztő

2017 április


Mikor alapítottad a saját márkádat? Hogyan jött létre a márka, milyen terveid voltak?

2016 nyarán született meg a Lima. Hosszas évek előkészületei után végre bemutathattam a munkám gyümölcseit.

Már 4-5 éve kísérleteztem különböző kozmetikai készítményekkel. Múlt év elején fordult komolyra a dolog, és az alapításig a receptúrákat minden szempontból sikerült tökéletesíteni.

A célom a Limával egy meghitt, minden pillanatában felemelő kényeztetés megteremtése kizárólag növényi alapanyagokból. Elérhetővé szeretném tenni a növények és termések által felkínált luxust, amit a bőrön keresztül bárki megtapasztalhat.

Nagy terveim vannak a mostra és a jövőre nézve is. Nemzetközi szinten szeretném a Limát bemutatni, és elérhetővé tenni.

Idén 7 éve, hogy Berlinben élek, ahol rengeteg impulzus ér a bio és vegán életvitel és a natúrkozmetikumok terén. A szegedi-berlini központban sok lehetőség rejlik, és nagy öröm számomra, hogy mind itthon mind pedig Németországban egyre többen értékelik és keresik a Lima kozmetikumokat.


Mesélj kicsit magadról! Mi a szakmád? Egybevág a vegyészettel- kozmetikával vagy ez egy teljesen más irány?

Teljesen más irány. Közgazdaságtant és marketinget tanultam a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Sok mindenbe belekóstoltam: voltam rendezvényszervező, marketing menedzser, és a divat világába is belefolytam az elmúlt évek során. Mindenféleképpen színes tapasztalati háttérre tekintek vissza, ami sok szempontból inspirálóan hat rám. A mai napig sokat merítek a múlt tapasztalásaiból. Az elmúlt évek alatt jobban megismertem magam, és már tudom, hogy mik azok az értékek, amikért érdemes dolgozni és alkotni.


Miből ered a márka neved? Miért épp erre esett a választásod?

A márkanév megtalálása egy hosszú folyamat volt. :) Emlékszem, a listámon sok minden szerepelt! Végül a Lima lett a nyertes, ami a Linea Márti szavak összevonásából és rövidítésből ered. Linea: mint irány, vonal és Márti ugye a keresztnevem. Egy olyan márka áll mögöttem, amiben teljes mértékben hiszek.

lima_cosmetics_alapt_lele_mrta


A munkafolyamatok közül mi a kedvenc részed? Minden folyamatot te végzel? Hányan dolgoztok a Lima Cosmeticsben?

A Lima egy közös munka eredménye. Bár vállalkozóként egyedül végzek szinte mindent, de rengeteg inspiráció, támogatás és jótanács kísér, és sokszor, amikor szükséges, a segítő kezekből sincs hiány. Karácsony előtt készültünk több berlini vásárba is. Ez egy nagyon mozgalmas időszak volt, és az egész család a labor körül segédkezett.

Hogy mi a kedvenc részem? Az alkotás, és annak minden vetülete: a termékfejlesztés, a hatóanyagok precíz kombinálása, a termékdizájn megtervezése! Emellett nagyon szeretek a vásárlókkal kommunikálni.


Milyen a kedvenc illatvariánsod?  Mit szeretsz te és mit a vásárlók?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert én imádom az illatokat! De csakis a természetes, aromaterápiás illóolajokból származó natúr illatokat. Az többnyire hangulatfüggő, hogy éppen melyik az aktuális kedvencem. A legkedvesebb illatom a bergamott illóolaj kicsit fanyar, citrusosan édes illata. Valami fantasztikus! Magában is fenséges, de más illóolajokkal is csodálatos parfümhöz hasonló illatkompozíciókat lehet vele készíteni. Ez a Verdana arctisztító szappan alap illóolaja. A másik nagy kedvenc pedig a Chocola szappan kakaós-kávés-narancsos-fűszeres illata, ami egyszerűen leveszi az embert a lábáról.

A vásárlóink visszajelzései alapján a Chocola többnyire mindenkinél viszi a pálmát, és sokan értékelik a földesebb vagy frissebb levendulásabb illatokat is mint a Black lavender szappan vagy az Aspira parajdi sós szappan.


Fontos számodra a minőség és az alapanyagok, mik alapján választasz?

Hiszem, hogy kizárólag minőségi alapanyagokból lehet igazán ápoló és gyengéd kozmetikumokat készíteni. Mindegy, hogy mennyire tökéletes egy receptúra, ha az összetevők gyenge vagy közepes minőségűek. Az alapanyagok kiválasztására ezért külön hangsúlyt fordítottam ill. fordítok a mai napig. Mielőtt egy új beszállítótól rendelnék, mintákat és minőségi dokumentációkat kérek, és ez alapján tesztelem le, hogy mivel is van dolgom. Ha a minőség meggyőzött, csak akkor készülhet belőle Lima kozmetikum.


Röviden-tömören mit kell tudni a kozmetikumaidról?

Kizárólag növényi alapú, gyengéd kozmetikumokat készítünk. Hiszünk a természet adta szépségekben.


Milyen jövőbeli fejlesztéseket tervezel? Fog bővülni a paletta?

Sok új termék ötlete foglalkoztat már egy ideje. Az év elejére kristályosodott ki, hogy milyen kozmetikumok fogják a Lima palettát bővíteni. Ezt egyelőre nem szeretném elárulni, hadd maradjon meglepetés. Ami biztos, hogy maradunk a kis kozmetikum palettánál, és kizárólag az igazán jó, minket 150-200%-ban meggyőző termékeket vesszük fel a portfoliónkba.

lima_konyha_mrti
Számodra melyik az a termék, ami a legjobban közel áll a szívedhez? Én imádom a kakaóvajas testvajat, amit tőled kaptam! Brutálisan jól hidratál, milyen eljárással készül, hogy ilyen különleges állaga van?

Igen, a Cocoa babe testvajat már egyre többen szeretik. A szappanok után ez volt az egyik recept, amin a legtöbbet dolgoztam. Itt a tökéletes 100%-ban természetes alapanyagokon túl az arányokon múlik minden. A Cocoa babe testvajat még nyáron, 30 fokban is szállítottuk, anélkül, hogy megolvadt volna. Ugyanakkor a bőrrel érintkezve kellemesen olvad, és könnyű eloszlatni.

Nálam mindig változik, hogy mi az aktuális kedvenc. Fürdéshez váltogatom az Aspirát és a Chocolát, az arcomnak pedig (érzékenyebb, vegyes bőrtípus) jelenleg a Black lavender és a Verdana esik a legjobban.


Mesélj nekem a te bőrápolási rutinodról! Milyen hasznos tippekkel tudsz szolgálni nekünk?

A testápolási rész nálam a szappanos tusolásból/fürdésből és a Cocoa babe testvajból áll. Ennyi és nem több. Nagyon szeretem ezt a kombinációt.

A Cocoa babe azért szuper, mert a kakaóvaj tartalmának köszönhetően javítja a bőr szerkezetét is. Saját tapasztalatom és vásárlói elmondások alapján a bőr egészségesebb, erősebb sőt feszesebb érzetű is! A kakaóvajat nem véletlenül javasolják várandós kismamáknak is.

Az arc az, amire nálam jobban oda kell figyelni. Reggel és este is fontosnak tartom az arctisztítást. Így frissen indul és zárul a nap. Jelenleg a Verdana szappant használom, ami nem utolsó sorban sminklemosásra is tökéletes. Ezután a berlini i+m natúrkozmetikum Phyto Balance arcápolóját használom. Ez a márka is 100%-ban természetes és vegán, és nekem nagyon bevált. Éjszakára ehhez az arckrémhez 2-3 csepp csipkebogyómagolajat csepegtetek, ezzel egy kicsit „testesebbé”, intenzívebbé téve a krémet. Nagyon finom az illata, és reggelre pihe-puha lesz tőle a bőröm. 

2018_natural_vegan_cosmetics_icons_lima